Панаир на доброволчеството 2015

„Образование без раници“ и доброволците на Khan Academy се включиха в Панаира на доброволчеството, който се проведе миналата неделя (26-ти април) пред НДК. Организатори на панаира бяха Посолството на Германия в София и Time Heroes – най-големият български сайт за набиране на доброволци и популяризиране на добри каузи. В панаира се включиха организации с най-различна насоченост, общото между които беше доброволният принцип на участие на хората в тях.

общ поглед на панаираКакто много от вас може би знаят, периодично подемаме инициатива за набиране на нови доброволци за превода на сайта Khan Academy. Търсенето на нови доброволци е дейност, с която всъщност много организации, работещи в неправителствения сектор, се занимават активно, за да поддържат състава си. Поради естеството на доброволческата работа се случва нерядко екипите да са по-малобройни, отколкото ни се иска за стабилно развитие на каузата, за която работим. Набирането на нови доброволци обаче невинаги е лека задача – много хора по принцип не са запознати с идеята, че могат да вложат част от свободното си време в каузи, някои се съмняват в истинността им или пък се чувстват неуверени доколко могат да се справят.

Именно с тези спънки са решили да се преборят Time Heroes и Посолството на Германия с Панаира на доброволчеството – да запознаят случайните минувачи с разнообразните възможности за доброволческа дейност, да ги срещнат лице в лице с представители на организациите и като цяло да повдигнат обществения интерес към темата. През белите шатри пред НДК минаваха много хора, излезли да се насладят на слънчевия неделен ден. С радост можем да отбележим, че доста от тях, макар и тепърва разбиращи за целта на панаира, се спираха пред щандовете на различните организации, за да разберат повече за тяхната дейност. Когато намереха интересна за тях тема, някои от минувачите се записваха като доброволци към съответната организация и получаваха значка „Аз станах доброволец“. Ние от „Образование без раници“ можем да се похвалим както с нови преводачи, така и с нови потребители на сайта – децата, минаващи край щанда, с интерес се спираха пред цветния сайт и мобилното приложение, които показвахме.

нови потребители на сайтаВ Панаира се включиха още организации като Български младежки Червен кръст, Национален Ученически Екопарламент, сдружение „Прозрачни планини“, Национален алианс за работа с доброволци, фондация „Вземи ме вкъщи“ и други. Благодарим на организаторите за чудесната възможност да запознаем повече хора с това, което правим и да си изкараме една страхотна неделя със съмишленици!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s