10 неща, които трябва да знаете за Khan Academy

1. Khan Academy е най-големият онлайн портал за обучение в света с над 8 хиляди видео урока, 100 хиляди интерактивни упражнения и 26 милиона потребители по земното кълбо. Създаден е от Салман Кан, предприемач и анализатор от Силиконовата долина в Лос Анджелис.

За да започнете да учите,  регистрирайте се бързо и лесно в българската бета версия на сайта (оригиналната на английски) или гледайте  клиповете, качени в Youtube (преведените на български са тук, а каналът с всички видео уроци на английски можете да откриете на този линк). Освен това можете да съберете цялото знание в джоба си – Khan Academy има и мобилни приложения, разбира се.

images

2.Образователният сайт обхваща теми по всички основни предмети математика, програмиране, биология, физика, химия, медицина, история, изкуство, финанси, икономика, предприемачество. Има и  специално партньорско съдържание от NASA, Масачузетският технологичен институт (MIT), Калифорнийската академия на науките, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (MoMA), анимационното студио Pixar и много други.

3.Платформата е безплатна за всички по света. Това е първоначалната идея и така ще остане и в бъдеще, благодарение на постоянната подкрепа различни донори. За да се използва, е необходим само интернет достъп, независимо къде се намирате. А където това е трудно, можете да ползвате и т.нар. “лека” KA Lite офлайн версия (макар и неофициална, създадена, благодарение на доброволческа инициатива).

4.Khan Academy може да се ползва от хора от 6 до 60+ годишна възраст. Независимо дали си ученик, учител или родител… Платформата може да ти помогне за теста по алгебра в училище, по микроикономика в университета; за да обясниш на детето си как функционира сърцето или пък тригонометричните функции. Можеш да създадеш цял виртуален клас и да проследяваш лесно кой как се справя, къде се затруднява и т.н.

Очаквайте историите на потребители на Khan Academy в България съвсем скоро на сайта ни – obr.education.

5.Khan Academy се превежда на близо 30 езика по света, а в момента българският е един от най-превежданите.

6.Всички клипове на английски език са записани с гласа на Салмън Кан, така че неговият тембър е една от емблемите на академията. Още през 2012 година той става част от класацията на “Time” за 100-те най-влиятелни хора в света. Чуйте кратко интервю с “първия учител супер звезда в света” за телевизията Блумберг или вижте някое от участията му в TED .

7.Khan Academy е началото на идеята на Салмън Кан за общодостъпно световно образование. Образование, при което  учениците не са разделени по класове и по възрасти, няма забележки, домашни, оценки… Всичко се случва на базата на проекти и сътрудничеството между учител и ученик, така че всеки да извлече най-полезното за себе си. Кан пише книга, в която разказва за идеите си: The One World Schoolhouse: Education Reimagined, a в САЩ училището му, Khan Lab School, е вече факт.

8.Бил Гейтс например подкрепя идеите на Кан, като казва, че „това е движение, което позволява на хората да използват повече технологии и да бъдат дигитално грамотни”. „Khan Academy e началото на една революция”, допълва още той. Фондацията Бил и Мелинда Гейтс до момента е дарила над 9 млн. долара за развитието на оригиналната платформа на английски.  Много други организации също подрепят тази невероятна кауза.

9.В България Академията се превежда предимно благодарение на доброволци за момента. Вече близо хиляда човека са помагали за превода, популяризирането и адаптирането на образователната платформа от 2011 г. насам. Стартирахме и кампании за набиране на средства, за да може със структурирана професионална помощ преводът на този огромен портал от знания да е готов и достъпен за българските деца по-скоро.

10.Дигиталната платформа Khan Academy се подкрепя от популярни личности в различни сфери, които са посланици на идеята за качествено образование. Сред тях са музикалният изпълнител Джон Леджънд, баскетболистът Леброн Джеймс, психоложката от Станфордския университет Карол Дуек и други.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s