Какво е Академията?

За актуална информация за Khan Academy на български език и сдружение „Образование без раници“ моля посетете obr.education. 
Вече не поддържаме блога. Моля да ни извините.

Този проект се изпълнява от www.khanacademy.org и работата по него е доброволна и алтруистична.

Може да се каже, че Кан Академията се заражда в края на 2004-та година, когато Салман Кан започва да качва видео уроци в youtube, обясняващи основен материал от училищната програма. До 2009г. Академията разполага с над 1000 урока и привлича около 35 000 посещения на ден. През 2011 Салман Кан говори пред TED. Уроците вече наброяват над 6000.

В момента Академията изпълнява проект по превеждането на основните видео уроци по математика и някои науки като Биология, Химия, Физика. Предвидено е до 2012г. месец Октомври видео уроците да могат да се гледат на най-превежданите езици на сайта на Академията, след което платформата за упражнения към уроците също ще бъде преведена.

Ако имате организаторски умения можете да се включите в екипа на Академията като разпространявате информация или поддържате връзка с доброволците и им помагате. Пишете на khanacademy.bg@gmail.com за повече информация.

На този сайт можете да работите по-лесно с нашите уроци, преди да преведем цялата платформа.

  1. За учениците в Академията

Най-лесният начин да мислите за Академията, е като за безплатен  учебник. В Академията ще намерите уроци, които покриват учебния материал, а в някои случаи го надминават. Уроците не са подредени просто по класове, а по-скоро в такъв ред, който прави лесен поетапното им усвояване. Салман Кан винаги обяснява уроците с едно на ум, че някой може и да не е запознат с материята. А дори и да срещате трудности, винаги можете да спрете урока на пауза, да го върнете отначало или да се върнете на по-стар урок. Заедно с това на сайта на Академията има място за упражнения с безброй много задачи и с десетки значки, които се раздават за най-различни постижения.

  1. Къде е учителят в Академията?

Учителят, разбира се, не е изключен от образователния процес в Академията. За да може да направлява своите ученици, на сайта той разполага с инструменти, които му позволяват да наблюдава как се движи развитието на всеки един негов ученик. (вижте повече) Така той може да вижда дори в коя секунда някое дете е спряло видеото и съответно е имало трудности с материята. Учителят, който използва Академията, няма нужда да гадае къде целият клас има пропуски. Докато бъде завършен проектът, учителят може да използва вече готовите видео уроци, за да си улеснява работата. Като например поставя за домашна работа гледане на някой урок, а в час използва времето, за да затвърди знанията на учениците и помогне на тези, които имат затруднения. Вижте следното видео за повече информация.

Академията предлага на училищата сами да поемат инициатива в изготвянето на уроци, като в замяна за добре свършената работа, всеки изработен от ученици урок започва с начален екран, на който пише, че този урок е направен с помощта на дадено училище.

  1. Академия за родители

Родителите също биха могли да се включат в образованието на децата си, тъй като имат достъп до инструментите на учителите. Академията вероятно ще е голямо улеснение за родители, които желаят децата им да учат у дома, а и Академията може да Ви спести някой лев от частни уроци. Впрочем ние редовно имаме родители доброволци, които се опитват да подсигурят бъдещето не само на своите деца, но и на останалите, като работят за завършването на този проект. Да оставим настрана колко неща можете да си опресните набързо с помощта на Академията.

Едно мнение за “Какво е Академията?

  1. Прекрасна инициатива! Поздравления на всички, благодарение на които се случва това!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s